Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ


ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΟΦΕΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ .

Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ.






Η σημασία της αυτοπεποίθησης
Η αυτοπεποίθηση είναι μια έννοια που αναφέρεται αφενός στο κατά πόσο πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας (self-efficacy) και αφετέρου στο πόσο ικανοποιημένοι είμαστε με τον εαυτό μας, πόσο θεωρούμε ότι αξίζουμε (self-esteem).

Η αυτοπεποίθηση έχει βρεθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες να συσχετίζεται θετικά με την απόδοση στην εργασία, με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, με τη διάθεσή μας για ανάληψη ρίσκου, την κοινωνικότητα, την ικανότητα πωλήσεωνκαι με το εισόδημά μας.

Επίσης, έχει επανειλημμένα βρεθεί ότι η αυτοπεποίθηση συνδέεται θετικά με τηνικανοποίηση από τη ζωή. Σκεφτείτε το αυτό για λίγο: όσο πιο πολύ πιστεύω στον εαυτό μου και στις δυνάμεις μου, τόσο περισσότερο ικανοποιημένος είμαι από τη ζωή μου. Δηλαδή, με λίγα λόγια, το πόσο καλά νιώθουμε με τον εαυτό μας, πόσο σίγουροι νιώθουμε γι αυτό που είμαστε και για την επιτυχία, επηρεάζει τηνευτυχία μας, περισσότερο από πολλούς άλλους παράγοντες. Άρα κάποιος θα μπορούσε να πει –φιλοσοφικά- ότι η ικανοποίηση και η ευτυχία είναι περισσότερο μια «κατάσταση ύπαρξης» και λιγότερο το αποτέλεσμα ενός συνόλου συνθηκών.

Αλλά πως αναπτύσσεται η αυτοπεποίθηση; Με απλά λόγια, η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας σχετίζεται με την εικόνα του εαυτού μας όπως τη βλέπουμε στον «καθρέφτη των άλλων ανθρώπων» (και περισσότερο των «σημαντικών» άλλων της ζωής μας, γονείς, δάσκαλοι κλπ). Δηλαδή, όταν βλέπουμε ότι οι άνθρωποι μας αποδέχονται, μας συμπαθούν, μας αγαπούν, μας εκτιμούν γι αυτό που είμαστε και μας επιβραβεύουν, η αυτοπεποίθησή μας αυξάνει. Αντίθετα, οι συνεχείς «απορρίψεις» μειώνουν την αυτοπεποίθησή μας. Παρομοίως, οι επιτυχίες μας, μικρές ή μεγάλες μας αυξάνουν την αυτοπεποίθηση, ενώ οι αποτυχίες μας τη μειώνουν (άρα, αν βάζουμε σταδιακούς στόχους και τους πετυχαίνουμε μπορούμε να αυξάνουμε την αυτοπεποίθησή μας).

Στην πραγματικότητα, η αυτοπεποίθηση είναι το πιο βασικό συστατικό της επιτυχίας στη δουλειά και στη ζωή μας και μας χρειάζεται για να κάνουμε τις κοινωνικές σχέσεις που θέλουμε, να διεκδικήσουμε τη δουλειά που θέλουμε, το σύντροφο που μας ταιριάζει (έχει αποδειχθεί ότι η αυτοπεποίθηση είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες της «γοητείας»), να στήσουμε την επιχείρηση που θέλουμε, να επικοινωνούμε πειστικά με συνεργάτες, συναδέλφους και πελάτες και γενικά να φτιάξουμε τη ζωή μας όπως αληθινά επιθυμούμε.

Παρακάτω, δίνω κάποιες πρακτικές συμβουλές για την αύξηση της αυτοπεποίθησης:

1. Ξεκαθαρίστε τους στόχους σας. Δεν μπορείτε να έχετε αυτοπεποίθηση όταν ζείτε μια ζωή τελείως ασύμβατη με την αληθινή σας φύση, επιθυμίες, ταλέντα και όνειρα. Προσπαθήστε να παραμείνετε ρεαλιστής, αλλά και παράλληλα ειλικρινής με τον εαυτό σας και τις αληθινές σας ανάγκες. Κατόπιν, απομονωθείτε για λίγο σ’ ένα ήσυχο μέρος και γράψτε σ’ ένα φύλλο χαρτί τα τρία(3) πιο σημαντικά πράγματα που θέλετε να πετύχετε στη ζωή σας στην επόμενη 5-ετία. Επίσης, καταγράψτε τους βραχυπρόθεσμους στόχους σας, δηλαδή τι είναι σημαντικό για εσάς, τι θέλετε να πετύχετε μέσα στους επόμενους 3-12 μήνες. Μπορείτε να έχετε μια μεγαλύτερη λίστα στόχων στην αρχή και κατόπιν να καταλήξετε στους 2-3 πιο σημαντικούς. Γράψτε όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται πως θα θέλατε να είστε, τι θα θέλατε να κάνετε ή να έχετε, πως θα θέλατε να ζείτε. Κατόπιν, αρχίστε να δουλεύετε επάνω σ’ ένα σχέδιο δράσης (action plan), δηλαδή ένα χάρτη πορείας / σύνολο ενεργειών που θα χρειασθεί να κάνετε, για να φτάσετε από εκεί που βρίσκεστε σήμερα στο επιθυμητό σημείο. Δουλέψτε συστηματικά πάνω στους στόχους σας! Μπορεί να χρειασθεί να βγείτε λίγο από τη «ζώνη ευκολίας» σας (αυτό είναι καλό, όμως μην το παρακάνετε, κρατείστε ισορροπία, έτσι ώστε να αυξάνετε σημαντικά τις προσπάθειές σας, αλλά παράλληλα να μη φτάνετε στην υπερπροσπάθεια, είναι σημαντικό να σέβεστε τον εαυτό σας και να τηρείτε το «μέτρο» -σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και δυνατότητες).

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ......
Γιώργος Προφέτης
Certified Life Coach
www.georgeprofetis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου